Bosch Centraal: de ontwikkeling van een toekomstbestendig stationsgebied
De gemeente ’s-Hertogenbosch, ProRail, provincie Noord-Brabant, NS en de ministeries van I&W en BZK werken samen aan de ontwikkeling van een toekomstbestendig station en stationsgebied, ‘Bosch Centraal’. Voor reizigers, inwoners, ondernemers, de stad en de regio betekent dit een vooruitzicht op een beter toegerust en duurzamer station. In een groener stationsgebied in het hart van de Bossche Spoorzone waar het prettig is om te verblijven. Inwoners, reizigers, gebruikers van het station en alle geïnteresseerden kunnen op diverse manieren meedenken over de toekomst van het Bossche centraal station.
Zo is er op 24 oktober een bijeenkomst in de Brabanthallen.
Station ’s-Hertogenbosch is van nationaal belang. Dagelijks maken tienduizenden reizigers gebruik van het station en het stationsgebied om lokaal, regionaal en landelijk te reizen. Mensen die een wandeling, fietstocht of autorit combineren met de streekbus, stadsbus of de trein en andersom.
Hiermee is station ’s-Hertogenbosch ook een van de grootste overstapstations van Nederland. Het aantal reizigers stijgt de komende jaren gestaag door. Daarnaast is een stationsgebied natuurlijk niet alleen voor reizigers: ook omwonenden en passanten maken gebruik van de passerelle (voetgangersbrug) en winkels op het station. Hierdoor groeit het huidige station uit zijn jasje.
Een project van vele jaren
De samenwerkende partijen verdelen de aanpassingen aan het station en stationsgebied in minimaal 2 fasen. Een eerste uitvoeringsfase richt zich op 2030, waarbij vooral noodzakelijke aanpassingen aan het station worden gedaan. Dat geldt ook voor de voorzieningen direct op en rond het station. De volgende fase richt zich op 2040 en meer op het gebied eromheen, zoals de pleinen, het busstation en mogelijkheden om dichter bij het station te kunnen bouwen. Er komt onder meer een nieuw zijperron aan spoor 8 met trappen en een lift. De capaciteit van de verbinding naar de perrons (nu de passerelle) moet groter, net zoals de ontvangstruimte aan beide zijden van het station. De voorpleinen worden ingericht met meer groen, klimaatmaatregelen en ruimte voor ontmoeten en verblijven. Het busstation krijgt meer wachtvoorzieningen. Én er komen meer mogelijkheden om je fiets te parkeren: zowel aan de kant van het Paleiskwartier als aan de kant van het centrum.
Bijeenkomst 24 oktober ‘Denk met ons mee…!’
Bosch Centraal bevindt zich nog in de beginfase, maar het is voor de projectorganisatie belangrijk om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de perceptie van het huidige stationsgebied. Én wat ieders ideeën zijn voor de toekomst. Op 24 oktober organiseren de samenwerkende partners daarom een eerste bijeenkomst voor omwonenden en alle geïnteresseerden uit ’s-Hertogenbosch en omgeving. Verspreid over verschillende kramen gaan specialisten met bezoekers in gesprek over belangrijke bouwstenen zoals het station, de stationsomgeving, openbaar vervoer, fietsvoorzieningen, verstedelijking en de wijkverbinding. Doel van deze avond is vooral om van bezoekers te horen wat men belangrijk vindt om te behouden of te verbeteren in het stationsgebied. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op: www.boschcentraal.nl. Op 1 november is er ook een bijeenkomst op uitnodiging voor organisaties die stakeholder en belanghebbende zijn in de Bossche stationsomgeving.
Meedenken kan ook online
Ook online kun je meedenken over de toekomst van het Bossche stationsgebied. Via een online vragenlijst kun je reageren op een aantal vragen en stellingen. Welke plekken in de stationsomgeving vind je prettig? Wat wil je graag behouden en wat zou je graag anders zien in de toekomst? De projectorganisatie is benieuwd naar jouw beleving van het station, de perrons en de directe omgeving van het station. Het online participatieplatform is te vinden via de website www.boschcentraal.nl .
Reageren kan tot en met 8 november.