Slachtofferzorg
U bent slachtoffer als u buiten uw schuld schade lijdt, bijvoorbeeld omdat u gewond bent, psychische klachten heeft of omdat uw spullen kapot zijn.
Heb ik rechten als slachtoffer?
Ja, u heeft rechten als u slachtoffer bent van een misdrijf of als u nabestaande bent van een slachtoffer. Ook als u niet in Nederland woont of geen verblijfsstatus heeft.
Wanneer ben ik getuige?
U bent getuige als u het strafbare feit heeft zien gebeuren. Dat kan ingrijpend zijn. U kunt zich daarom wel slachtoffer voelen, maar voor de wet bent u dat niet.
Ik ben slachtoffer, moet ik aangifte doen?
Als u slachtoffer bent van een strafbaar feit heeft u altijd het recht om aangifte te doen. U bent niet altijd verplicht om aangifte te doen. De politie kan u daarover adviseren. Van ernstige misdrijven, zoals moord, doodslag of ontvoering moet u aangifte doen. Aangifte doet u online, telefonisch of op een politiebureau.
Ik ben slachtoffer, hoe helpt de politie mij?
Zorg voor slachtoffers is ook een van de taken van de politie. We luisteren naar u als u vertelt wat er is gebeurd. Wilt u aangifte doen, dan kan dat online, telefonisch of op een politiebureau. We vertellen u wat het betekent als u aangifte doet. Als u dat wilt, houden we u op de hoogte van uw zaak. Begrijpt u iets niet, dan zorgen we voor een tolk of we leggen het u uit. We kunnen u ook vertellen welke organisaties u nog meer kunnen helpen, zoals Slachtofferhulp Nederland
Wat kan ik zelf doen?
Geef alle belangrijke informatie door. Als dat kan schriftelijk. Kan dat niet, bel dan 0900 – 8844. Verandert uw mailadres of telefoonnummer nadat u aangifte bij de politie heeft gedaan? Geef dat dan schriftelijk door aan de politie, met het nummer van het proces-verbaal. Dat nummer staat op de aangifte en op de bevestiging van de aangifte. Hier vindt u ook het juiste adres van de politie. Bewaar bewijzen van de schade die u heeft geleden, zoals doktersverklaringen, rekeningen voor reparaties, aankoopbonnen of foto’s. Als er een verdachte is, kunt u met deze bewijzen proberen de schade te verhalen.
Wat kan het Openbaar Ministerie voor mij doen?
Het Openbaar Ministerie (OM) informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens een strafzaak. Van het OM krijgt u formulieren om aan te geven van welke rechten u gebruik wilt maken.
Wat kan Slachtofferhulp Nederland voor mij doen?
Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers, nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen na een misdrijf, verkeersongeluk of noodsituatie. Een medewerker van Slachtofferhulp kan u emotionele hulp bieden, u begeleiden in het strafproces en helpen bij uw schadevergoeding. De hulp is altijd gratis en bij u in de buurt. U kunt Slachtofferhulp Nederland bereiken via telefoon, chat, e-mail of social media.
Wat kan het Slachtofferloket voor mij doen?
Bij het Slachtofferloket kunt u terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Bij het Slachtofferloket werken de politie, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland samen. Ga voor het telefoonnummer van een Slachtofferloket bij u in de buurt naar Slachtofferloket op de site van de Rijksoverheid
Geef een reactie