nieuws

Kapel voormalige San Salvatorkerk

In 1955 werd de neo-romaanse San Salvatorkerk in Orthen ingewijd. Na 60 jaar katholieke activiteiten kwam er in oktober 2015 een einde aan het gebruik van de kerk.
Na verkenning van een geschikte herbestemming is uiteindelijk een mooi gezondheidscentrum gevestigd in de voormalige kerk.
Veel wijkbewoners weten de weg naar het centrum te vinden en maken gebruik van de vele diensten die in het gebouw worden aangeboden.

Er is afgesproken dat de parochie gebruiksrechten houdt over de doopkapel. De parochie wenst stiltekapel te maken die aan de gelovigen en bewoners in Orthen ter beschikking wordt gesteld.

Het is nu tijd om het project “Stiltekapel Orthen” verder invulling te geven. Graag neemt het kerkbestuur u mee in dit project.

Wat is de doelstelling? Er wordt een plek gemaakt die geschikt is voor gebed, stilzijn of nadenken. Dit doe je alleen of met anderen. Bidden en stilzijn kan zijn om te danken of om te vragen om sterkte, kracht en troost. Je kunt een kaarsje opsteken, een tekst noteren in een gedenkboek of bloemen leggen bij het Mariabeeld.

Wat is de parochie van plan? 
De parochie heeft het gebruiksrecht en is eindverantwoordelijk, we betalen ook de rekening. We willen de kapel overdag openstellen voor bezoekers. Er komen enkele religieuze elementen (zoals een Mariabeeld), er zijn bankjes om op te zitten, er is water voor de bloemen en er is sfeervolle verlichting. Misschien dat het in de winter wel koud zal zijn, we denken nog na over een oplossing.

Hoe kunt u helpen? De ideeën uit de wijk zijn welkom. Ideeën rondom inrichting, afwerking, openstelling, veiligheid en beheer. 

Naar aanleiding van dit ingezonden stuk kunt u mij een reactie sturen, als u wil meedenken of doen met de realisatie. Als u ideeën heeft, suggesties of wensen. Als u anderen kent die willen meehelpen of als u financieel wil bijdragen. Alle reacties zijn welkom.

Wat is de verwachte planning? Als de ideeën zijn verzameld, komt er een plan van aanpak en inrichtingsplan. Ook zal er een beheerplan moeten komen, bijv. wie krijgt sleutels, wat zijn de openingstijden en andere praktische zaken. We gaan zo snel als het kan, en zo zorgvuldig als het moet. Het zou mooi zijn om in oktober van dit jaar de kapel te kunnen opleveren aan de Orthenaren.

Hartelijk dank
Marc Benninga
Lid van het parochiebestuur H. Maria
marcbenninga@parochiemaria.nl

One Comment

  1. Ik wil wel gaan collecteren
    Mooi stukje geschiedenis moeten we blijven koesteren

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.