nieuws

Lachgas patronen gebruik

Lachgasgebruik

 

Zaterdag 23 juni werd op de Rompertpassage een jongeman onwel nadat hij lachgas had gebruikt.
Het gebruik van lachgas onder jongeren neemt de laatste jaren sterk toe.

 

Bij het speeltuintje aan de Noorderweg zijn vandaag ook diverse patronen gevonden. Ook worden ze regelmatig opgeruimd bij de parkeerplaatsen bij het kerkhof.

Veel jongeren weten niet dat het gebruik van lachgas gevaarlijk is:

 

–        Bevriezen van longen
De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Lachgas mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.

–        Zuurstoftekort in de hersenen
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.

–        Verkeer
Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven.

–        Verkoudheid
Wanneer iemand verkouden is zit het hoofd verstopt. Wanneer dan lachgas wordt gebruikt is er sprake van extra druk in het hoofd en is er een kans dat het trommelvlies kan springen. Dit kan leiden tot oorpijn en blijvende gehoorschade

 

Lange termijn risico’s:

–        Neurologische stoornissen
Bij langdurig chronisch gebruik (maanden of jarenlang bijna dagelijks gebruik) kunnen neurologische stoornissen optreden. Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Veganisten (en in mindere mate vegetariërs) moeten extra behoedzaam zijn..

–        Lachgas en het jonge brein
Het is nog onbekend wat het effect van lachgas is op het jonge (puber)brein. Gezien het jonge brein nog in ontwikkeling is, en van andere middelen bekend is dat dit van invloed is op de ontwikkeling van het brein, is voorzichtigheid geboden.

 

 

 

 

 

About beheerder

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.