nieuws

PETITIE TEGEN Sluiting spoorwegovergang Orthen

Sluiting spoorwegovergang Orthen

https://petities.nl/petitions/geen-afsluiting-spoorwegovergang-orthen?locale=nl


Langs deze weg willen wij graag onze zorgen aan u kenbaar maken betreffende een mogelijke sluiting van de spoorwegovergang Orthen. Via diverse media hebben wij vernomen dat de gemeenteraad besloten heeft om een 4e variant te onderzoeken, de optie namelijk om de spoorwegovergang Orthen te sluiten.

Wij zijn bewoners van Orthen, maar niet alle Orthenaren zijn om die reden geconsulteerd over de plannen.
Wij denken dat er veel goede argumenten zijn om de overweg te behouden en te verbeteren. Deze brandbrief/petitie richten wij aan alle partijen die mogelijk betrokken zijn als gesprekspartner of besluitvormer. We doen een klemmend beroep op deze partijen zich af te vragen of hierna genoemde aspecten voldoende zijn onderzocht en sluiting van de spoorwegovergang als variant uit te sluiten:

Sociale cohesie
Door de spoorwegovergang te sluiten, wordt de wijk Orthen opgeknipt. Er wordt gebruik gemaakt van de spoorwegovergang door buurtbewoners om elkaar te kunnen bezoeken zónder daarvoor lange omwegen te hoeven maken. In het kader van zelfredzaamheid in een vergrijzende samenleving wordt het steeds belangrijker om de sociale cohesie in Orthen te behouden en te versterken. Een goede bereikbaarheid is daarbij essentieel. De wijk opknippen waarbij een los stukje Orthen ontstaat, past daar niet bij.

Cultuurhistorie
De gehele wijk Orthen is een cultuurhistorisch waardevol gebied, zo leren de geschiedenisboeken. Als (dorps)kern is Orthen zelfs ouder dan de binnenstad. Dat is nog steeds goed zichtbaar, door de oorspronkelijke lintbebouwing langs de dijken van de Heinis, Herven, via de Ketsheuvel, Orthen en Engelsedijk. Deze route wordt gesierd door vele oorspronkelijke oude panden die soms nog stammen uit de 17e eeuw. Deze route maakt ook deel uit van de bekende Linie 1629 (beleg van Den Bosch).Het gedeelte “Orthen” dat plaatselijk bekend staat als “de Rijksweg” wordt bij een eventuele afsluiting doorbroken. Daarmee wordt dit waardevolle, authentieke stukje Orthen, waar tot de jaren ‘50 van de vorige eeuw ook de RK Kerk en het voormalige klooster stonden, van de rest van Orthen afgeknipt. Vanuit cultuurhistorisch en stedenbouwkundig perspectief is dit een zeer onwenselijke ontwikkeling.

Natuurbehoud
Behalve cultuurhistorisch is de bovengenoemde route ook ecologisch van belang. In plannen om ecologische verbindingszones te versterken past een sluiting van de spoorweg niet, maar is het eerder zaak om voorzieningen op te nemen zodat (kleine) diersoorten juist beter hun weg kunnen vinden tussen het natuurgebied in Natuurpark De Diezemonding en de verderop in Orthen gelegen natuurgebieden van de Orthense Wiel, de Herven en Heinis.

Recreatie
Wat te denken van de bereikbaarheid van Natuurpark De Diezemonding? Sluiting van de spoorwegovergang betekent dat fietsers en wandelaars dit park alleen nog langs een omweg kunnen bereiken. In het kader van goede bereikbaarheid van de “De Groene Delta” om de stad ‘s-Hertogenbosch is het open houden van de spoorwegovergang cruciaal. Vlak bij de spoorwegovergang aan de Ertveldweg bij de jachthaven (WSV Vinking) start het wandelpad dat tot ver in dit prachtige gebied voert.

Toerisme
Bovenstaande cultuurhistorische, recreatie-, en ecologische belangen vormen een belangrijke bijdrage aan de toeristische aantrekkelijkheid van de stad. In dat verband is het bovendien belangrijk te beseffen dat een deel van 3 km van de Linie 1629 fietsroute – dat onder meer langs de “Fransche Wielen” en “Rosmolens” voert – door sluiting van de spoorwegovergang zal zijn afgesneden van de route.

Mobiliteit
Dagelijks wordt de huidige overgang door scholieren met de fiets op weg naar de middelbare school gebruikt en ervaren als een verantwoorde veilige oplossing. Het definitief verdwijnen van de voetgangersbrug over de Orthenseweg is al een aderlating in de wijk. In een tijd waar CO2-reductie steeds belangrijker wordt, past het niet om langere routes te ontwikkelen voor bewoners van ’s-Hertogenbosch en omstreken.

Wellicht spelen financiële motieven een rol bij het overwegen van de sluiting van de spoorwegovergang. Maar dat bevreemdt ons, want een al jarenlang bestaande overweg zou toch in onderhoudsbegrotingen van de verantwoordelijke beheerders meegenomen moeten zijn.

Wij hopen u te hebben overtuigd van de onwenselijkheid de spoorwegovergang Orthen te sluiten. Graag vernemen wij uw standpunt in deze.
Maak uw mening kenbaar en steun de petitie door uw gegevens achter te laten op:

https://petities.nl/petitions/geen-afsluiting-spoorwegovergang-orthen?locale=nl

Met vriendelijke groeten,
Bezorgde Orthenaren

About beheerder

2 Comments

  1. Een fiets of wandelbrug prima.. maar willen jullie graag meer verkeersdoden in ruil voor meer sociale cohesie? Natuur etc.. lijkt mij er met de haren bij gehaald. Iedereen met een auto rijdt maar om…

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.