nieuws

Rookmelders verplicht

De verplichting om rookmelders in je huis te hebben bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande woningen gelden. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel om levens te redden.

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen

Wat betekent dit?
Alle bouwlagen dienen voorzien te zijn van een rookmelder. De meeste slachtoffers vallen ’s-nachts door het inademen van rook, omdat je reuk tijdens je slaap niet werkt. Het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders is daarom belangrijk.

Welke rookmelders zijn geschikt?
Er wordt niet aangeraden om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Neem een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar. In grotere woningen is het verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. De koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Daarnaast zijn er ook nog slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. De beste plek voor het plaatsen van de rookmelder is minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt.

Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste rookmelder?
Neem contact op via brandveilig-nederland.nl.

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.