nieuws

Transformatorstation in de Orduynenstraat

Transformatorstation in de Orduynenstraat

 

Sinds enkele weken staat er in de Orduynenstraat een nieuw transformatorhuis. Niet te missen vanwege de omvang en de locatie. Vandaar dat er diverse klachten uit de wijk kwamen.

Hierop heeft het buurtcomité zowel Enexis als de gemeente ’s-Hertogenbosch benaderd. We wilden weten: waarom staat de kast niet gewoon op de oude locatie (uit het zicht), is deze nieuwe plek tijdelijk of definitief en waarom zijn de bewoners van Orthen niet vooraf ingelicht over deze plannen?

Enexis antwoordde dat de huidige plek van het transformatorstation definitief is. Deze is bepaald door de gemeente, Enexis is hierin slechts de uitvoerende partij.

De gemeente liet weten dat het in eerste instantie de bedoeling was om de kast naast de oude gemetselde transformatorruimte te plaatsen. Enexis is namelijk bezig met een verbetering van het elektriciteitsnetwerk, oude traforuimtes worden hiervoor omgebouwd of volledig vervangen.

In een later stadium bleek dat men niet mag hijsen met een hijskraan in de buurt van de hoogspanningsmasten, er is daar sprake van een zogenaamde veiligheidszone. Er is toen voor een alternatief gekozen, rekening houdend met onder andere het bestaande elektriciteitsnetwerk, uitzicht vanuit woonkamer, etc. Direct omwonenden zijn vooraf via een brief geïnformeerd.

Tot nu toe is steeds één formaat trafo geplaatst, een iets kleiner model. Echter was voor deze wijk een groter formaat nodig in verband met de capaciteit. Het plaatsen van deze kasten is overigens vergunningsvrij, daar voldoende elektriciteit een eerste levensbehoefte is.

De gemeente zal in het vervolg niet alleen de omwonenden, maar ook het buurtcomité inlichten als er dergelijke plannen zijn. Bovendien gaan de gemeente en het buurtcomité nog samen in gesprek hoe eventueel het aanzien van de nieuwe transformatorkast verbeterd kan worden.

About beheerder

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.