BIN nieuws

Vogelgriep

In ‘s-Hertogenbosch zijn gevallen van vogelgriep geconstateerd. Vogelgriep is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels zoals Canadese ganzen, eenden en meerkoeten. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood.

Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels, door het virus in te ademen of door het binnenkrijgen van vogelpoep. Blijf uit de buurt van besmette of dode dieren, raak ze niet aan en waarschuw meldpunt Openbare Ruimte 073-6155155 of via de BuitenBeter-app.

Hoe herkent u vogelgriep?
Pluimvee of vogels worden na infectie snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste klachten zijn:

  • algehele duidelijke sloomheid
  • de dieren maken geen geluid meer

Vervolgens krijgen de dieren klachten zoals:

  • ademhalingsproblemen
  • diarree
  • oogontstekingen
  • plotselinge sterfte

Vogelgriep bij mensen
De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.

Honden en katten
Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep. Zorg uit voorzorg dat uw huisdier niet in contact komt met dode (water)vogels. Hondenbezitters wordt aangeraden de hond aangelijnd te houden rondom water en om de hond niet in het water te laten zwemmen.

Hobbyvogels
Voor mensen met hobbyvogels of -kippen geldt al langere tijd een landelijke ophokplicht door de vogelgriep. Laat de vogels niet vrij rondlopen en zorg voor een goede afrastering van het hok of de ren.

Meer informatie over de vogelgriep vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

ganzen

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.