nieuws

Voorkom afkijken pincode

Voorkom afkijken pincode

 

Wees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door u bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Of hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee. Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Soms wordt er gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc.

 

Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?

–         Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.

–         Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.

–         Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.

–         Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.

–         Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.

 

Hoe voorkom ik dat grote bedragen van mijn rekening gehaald worden?

Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.

Tevens is het belangrijk om een dagopnamelimiet in te stellen. Automatisch staat deze op ongeveer 1000 euro. Stel deze limiet bij naar bijvoorbeeld 200 euro. Bij eventueel diefstal van uw pinpas en pincode is de schade minder groot. Vraag uw bank naar de mogelijkheden.

Hoe blokkeer ik mijn pinpas of creditcard?

Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.

·                                 Bankpas (m.u.v. ING) 0800-0313

·                                 Bankpas ING 058-212 6000

·                                 Mastercard (m.u.v. ING) 030-283 5555

·                                 Mastercard ING 058-212 6000

·                                 American Express card 020-504 8666

·                                 American Express cheques 0800-022 0100

·                                 Thomas Cook Card 0800-022 8630

·                                 Visa Card 020-660 0611

·                                 Diners Card 020-654 5511

 

About beheerder

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.